Apple Music vs. Spotify: welke dienst moet je kiezen?

Spotify

Het is eindelijk zover: Apple-gebruikers kunnen vanaf nu hun favoriete muziek beluisteren via Apple Music. Op dit moment is Spotify de grootste streamingdienst, maar in welk opzicht verschillen deze diensten eigenlijk van elkaar?

Oorsprong
Spotify: 2008
Apple Music: 2014, opnieuw gelanceerd in 2015

Spotify werd in 2008 gelanceerd in Stockholm. Twee jaar later kwam de dienst naar Nederland en een jaar later kon ook de VS gebruik maken van de streamingdienst. Apple Music begon in januari 2014 onder de naam Beats Music. Vier maanden later kocht het techbedrijf Beats Music en de koptelefoon-tak voor 3 miljard dollar. Tijdens de Worldwide Developers Conference in juni kreeg de dienst de naam ‘Apple Music’.

Gebruikersaantal
Spotify: meer dan 75 miljoen
Apple Music: nog niet bekend

Kort nadat Beats co-founder Jimmy Lovine Apple Music aangekondigde, kwam Spotify met een update over zijn gebruikers. De streamingdienst beschikt in totaal over meer dan 75 miljoen gebruikers in 58 landen. 20 miljoen van deze gebruikers betalen elke maand. Beats Music had in maart 2014 111.000 gebruikers. Het is op dit moment niet bekend hoeveel iOS 8.4-devices er wereldwijd gebruikt worden. Daarnaast is het nog maar de vraag of Apple de statistieken vrijgeeft die betrekking hebben op het aantal betalende gebruikers. Toch heeft Apple Music de potentie om miljoenen mensen te bereiken. Als je alle Mac- en PC-gebruikers bij elkaar optelt, dan kom je al een heel eind. Daarnaast komt de dienst later ook naar de Apple TV en Android.

Hoeveel tracks zijn beschikbaar?
Spotify: meer dan 30 miljoen
Apple Music: meer dan 30 miljoen

Beide diensten beschikken ongeveer over hetzelfde aantal tracks: rond de 30 miljoen. Apple Music-gebruikers kunnen naar hun eigen iTunes-bibliotheek luisteren via de app, maar ook naar de streaming-bibliotheek van Apple Music. Spotify laat gebruikers ook naar nummers luisteren die niet op Spotify staan, maar deze muziek moet je wel eerst toevoegen via je Mac of PC.

Jimmy Iovine, co-founder of Beats Electronics, speaks during the Apple World Wide Developers Conference (WWDC) in San Francisco, California, U.S., on Monday, June 8, 2015. Apple Inc., the maker of iPhones and iPads, will introduce software improvements for its computer and mobile devices as well as reveal new updates, including the introduction of a revamped streaming music service. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Hoeveel kost het?
Spotify: 9.99 euro per maand voor Premium-gebruikers
Apple Music: 9.99 euro per maand

Beide diensten bestaan uit twee niveau’s: gelimiteerde functionaliteit zonder iets te betalen of geheel gebruik maken van de dienst tegen betaling. Om nieuwe gebruikers aan te trekken laat Apple zijn klanten drie maanden gratis proberen. Gebruikers die niet betalen kunnen straks hun favoriete artiesten volgen en naar het Beats 1 radiostation luisteren. Als je een abonnement hebt, kun je naar meerdere radiostations luisteren, maar ook muziek bewaren in je bibliotheek om deze offline te beluisteren. Daarnaast krijg je ook aanbevelingen van experts.

Spotify-gebruikers die de dienst gratis op hun telefoon gebruiken, kunnen verschillende afspeellijsten beluisteren, maar niet zelf tracks uitkiezen. Als je de dienst op je laptop gebruikt, kan dat wel. Het nadeel is dat dit maar een beperkt aantal uren per maand kan. Ook krijgen deze gebruikers tussen de nummers door reclame te horen. Met een premium-account is dit natuurlijk niet van toepassing en kan je zoveel tracks luisteren als je wilt.

Wie heeft wat?
Spotify: Podcasts
Apple Music: Taylor Swift

Afgelopen maand kondigde Spotify aan dat ze zich niet alleen meer op muziek willen richten, maar ook op video-content. Spotify wil zijn gebruikers op een persoonlijkere manier benaderen en biedt nu dus ook videoclips, podcasts en nieuwsoverzichten aan.

Toch heeft Apple het ook niet slecht: zij hebben namelijk niemand minder dan Taylor Swift. De zangeres haalde afgelopen november haar muziek van concurrent Spotify af. Apple Music heeft daarentegen wel toegang tot de laatste vier albums van Swift. Ook zanger Pharrell Williams richt zich tot Apple Music en lanceert zijn nieuwe single ‘Freedom’ exclusief op het muziekplatform.

spotify

Op welke platformen kun je het gebruiken?
Spotify: verschillende
Apple Music: op dit moment alleen iOS en OS X, later dit jaar ook Android-apparaten.

Spotify kan gedownload worden voor iOS, Android, BlackBerry en Windows Phone. Daarnaast werkt het ook met Linux, OS X, PlayStation en een hele rits aan andere apparaten. Apple Music is straks alleen beschikbaar voor Macs of iPhones en iPads die draaien op iOS 8.4. In de herfst kunnen ook Apple TV- en Android-gebruikers aan de slag met de dienst.