Europeanen vragen Google 1,1 miljoen links te verwijderen

Google is gevraagd meer dan een miljoen links offline te halen, nadat in Europa vorig jaar het recht om vergeten te worden werd ingevoerd. De verzoeken stromen uit heel Europa binnen, maar dat maakt de regels niet minder controversieel.

Het was namelijk de bedoeling dat alleen verouderde of onjuiste informatie verwijderd zou worden, maar in de praktijk blijkt dat vrijwel iedereen ongewenste informatie over zichzelf kan laten wissen. In totaal heeft de zoekgigant 281.000 verzoeken gekregen, waarbij zo’n 1,1 miljoen links verwijderd zouden moeten worden. 602.000 links werden daadwerkelijk uit de zoekresultaten van Google gehaald, zo meldt de Daily Mail.

In de meeste gevallen gaat het om ‘normale’ internetgebruikers, die het bijvoorbeeld niet zo zien zitten om nog jarenlang geconfronteerd te worden met foto’s van een wel erg gezellig feestje. Ook criminelen kunnen echter verzoeken indienen, zodat zij hun verleden voor de rest van de wereld verbogen kunnen houden. Zo kwam de Daily Mail erachter dat Google links verwijderde over Ronald Castree, een 61-jarige man die een meisje van 11 verkrachtte en vermoordde.

Google toonde zich zelf al fel tegenstander van het recht om vergeten te worden, maar staat daar niet alleen in. De Britse politicus Sajid Javid ziet ook met lede ogen aan hoe criminelen hun sporen kunnen uitwissen. “Er komen elke dag duizenden verzoeken binnen van mensen die bepaalde zaken geheim willen houden. Dat geldt ook voor criminelen of terroristen. Het is soms niet meer terug te vinden waarvoor zij veroordeeld zijn.