Mode-ontwerpster maakt zich sterk voor kleding uit 3D-printer

Het 3D printen van kleding is niet nieuw in de modewereld. Toch denkt een designer dat straks iedereen 3d-geprinte kleding in de kast heeft hangen.

Stel je voor dat je een lege koffer meeneemt op vakantie en dat je ter plekke de juiste outfits kan printen. Het zou zo maar kunnen in de toekomst. Het werk van ontwerper Danit Peleg laat in ieder geval zien wat er allemaal mogelijk is dankzij 3D-printing. De jonge ontwerpster heeft namelijk haar gehele collectie gemaakt door middel van 3D printen. Peleg is niet de eerste ontwerpster die gebruikt maakt van de techniek. Ook de Nederlandse Iris van Herpen staat bijvoorbeeld bekend om haar 3D-geprinte collecties. Toch is er wel degelijk een groot verschil: Peleg’s collectie laat namelijk kledingstukken zien die ook met een kleinere printer gemaakt kunnen worden. Hierdoor kunnen consumenten straks ook hun eigen kleding printen.

505da139-cb8a-4dd2-b116-7b61c5bddd9c-1020x1020

Daarnaast is de collectie van Peleg ook nog eens draagbaar. Zij maakt dan ook gebruik van flexibel materiaal, genaamd FilaFlex. Het grootste probleem van zelf kleding printen is waarschijnlijk de tijd die erin gaat zitten. Sommige stukken van Peleg kostten namelijk 220 uur om te printen. Daarnaast kost het je ook nog eens geld voor materiaal en elektriciteit. Als het aan Peleg ligt komt ook daar in de toekomst verandering in, maar het is nog onduidelijk hoe ze dat in de praktijk aan wil pakken.