Fietser ontdekt bug in zelfrijdende auto van Google

Een fietser in Austin in de Amerikaanse staat Texas heeft een zelfrijdende auto van Google flink in de war gebracht. Waarschijnlijk heeft hij daarmee de testers geholpen om een bug in de software boven water te krijgen. Onveilig was de situatie niet, sterker nog: Google’s auto bleek iets te veilig.

De Washington Post ontdekte een bericht van een fietser op een fietsersforum waarin hij het voorval beschrijft. De fietser stopte op een kruising om een zelfrijdende auto voorrang te geven. Hij deed een track-stand, waarbij je als fietser probeert stil te staan zonder af te stappen en daarbij soms een beetje op en neer beweegt met je wielen.

Doordat de houding van een fietser die een track-stand doet niet veel anders is dan van een fietser die daadwerkelijk aan het fietsen is, en omdat hij soms een klein beetje beweegt, stopte Google’s auto. Hij bleef enkele seconden stilstaan en zodra hij weer begon te rijden en de fietser een klein beetje beweeg stopte de auto weer. Er ontstond daardoor een soort dans, legt de jongen uit:

I continued to stand, it continued to stay stopped. Then as it began to move again, I had to rock the bike to maintain balance. It stopped abruptly. We repeated this little dance for about two full minutes and the car never made it past the middle of the intersection. The two guys inside were laughing and punching stuff into a laptop.

Google heeft tijdens de ontwikkeling van zijn zelfrijdende auto zeer veel geïnvesteerd in het herkennen van fietsers en bijvoorbeeld hun handgebaren. De track-stand hebben de ontwikkelaars waarschijnlijk tot nu toe over het hoofd gezien.

De jongen voelde zich geen moment onveilig tijdens het incident. Sterker nog: op het forum schrijft hij dat de omgang met een zelfrijdende auto hem een veiliger gevoel gaf, dan de omgang met auto’s met een menselijke bestuurder.