Met de App Store voor Apple TV kan Apple laten zien dat het nog steeds kan innoveren

Als we de laatste geruchten mogen geloven gaat het volgende week woensdag dan toch echt gebeuren: Apple kondigt dan een nieuwe versie van de Apple TV aan. De huidige versie van Apple’s videostreamingskastje is alweer ruim drie jaar oud, dus een update is niet verkeerd. De vraag is alleen: wat wordt er anders aan de nieuwe Apple TV?

De geruchten daarover zijn eigenlijk vrij consequent. De nieuwe Apple TV zou een nieuwe afstandbediening krijgen met meer mogelijkheden en technische snufjes en het apparaat zou Siri gaan ondersteunen. Ook de prijs krijgt een update. Waar hij nu 79 euro kost, betaal je straks waarschijnlijk het dubbele.

Maar er zijn twee dingen waar het echt om gaat bij de nieuwe Apple TV: Apple zou volgend jaar met een streamingdienst op de markt komen, waarmee je ook live televisie kunt kijken. Op die manier zou Apple kabelaars buiten spel willen zetten. Ook zou Apple er over nadenken om zelf series en films willen te gaan produceren, net als Netflix en Amazon dat bijvoorbeeld doen. Zoals dat meestal bij Apple gaat, zal de release van de videodienst zich waarschijnlijk eerst richten op de Amerikaanse markt en zit een Nederlandse versie er volgend jaar nog niet in.

Apple TV

De andere grote vernieuwing die Apple op stapel heeft staan, is er één waar waar Nederlandse gebruikers waarschijnlijk wel meteen wat aan hebben: de Apple TV krijgt (eindelijk) een App Store, waardoor ontwikkelaars apps kunnen gaan bouwen voor onze televisie.

Het kostte de iPhone een jaar om uitgebreid te worden met App Store te krijgen en de iPad en Apple Watch hadden hem vanaf dag één. Maar bij de Apple TV duurde het meer dan acht jaar. Naar de reden kunnen we enkel gissen. Jarenlang was Apple TV een hobbyprojectje van voormalig Apple-baas Steve Jobs, dus mogelijk wilde het bedrijf niet teveel energie in het product stoppen door een heel ontwikkelaarsplatform op te zetten. Maar het is ook niet onlogisch dat Apple heeft gewacht om de Apple TV met App Store op het juiste moment goed in de markt te zetten. Er ligt namelijk best wel een uitdaging op dat vlak…

Smart TV’s

Het klinkt namelijk heel simpel: je gooit een App Store op de Apple TV en we gaan massaal dingen doen op de Apple TV, maar apps en televisie blijken in de praktijk een lastige combinatie. Elke televisie werd de afgelopen jaren “smart” en werden volgestopt met apps. Partijen werden zelfs goed betaald door televisiefabrikanten om apps te bouwen voor hun platform. Maar het gebruik bleef achter.

Samsung Smart TV

Dat kan komen omdat de apps en de interfaces, zeker de eerste jaren, niet goed werkten. En omdat een afstandbediening fantastisch om te zappen, maar niet om een app te bedienen. Het kan ook te maken hebben met hoe ongelofelijk gefragmenteerd de markt is. Maar de kern van het probleem zit misschien wel in hoe we onze televisie gebruiken.

Onze smartphones, tablets en computers zijn apparate die we gebruiken om te communiceren, om te werken, dingen op te zoeken en als entertainment. We switchen van app naar app en gebruiken de apparaten actief omdat we ze letterlijk bij de hand hebben. Daar tegenover staat de televisie die we gebruiken om video te kijken. Lineaire televisie bij voorkeur en langzaamaan steeds meer on demand video (hallo Netflix!).

Maar er is geen enkele reden om huizen te gaan kijken in een Funda-app op je televisie of om Buienradar te checken op je televisie. En dan begin ik maar niet over webbrowsen of mailen op een televisiescherm…

En zelfs op videogebied kun je je afvragen hoe fijn een app op je tv is. Als je kijkt naar bijvoorbeeld YouTube, dan is het opzoeken van een video op een mobiel een stuk relaxter dan in welke YouTube-app op je televisie dan ook. Vervolgens toon je de video met één druk op de knop op je televisiescherm via een Chromecast of Apple’s Airplay. Daar is helemaal geen tv-app voor nodig.

Gaming

En gaming dan? Dat is misschien wel één van de weinige interessante mogelijkheden van een App Store op de Apple TV. Sommige blogs schreven de afgelopen week al dat de nieuwe Apple TV een Playstation/Xbox/Wii-killer gaat worden, maar ook daar ligt een gigantische uitdaging voor Apple.

Om te beginnen: je kunt nu allang gamen op de Apple TV. Games op de iPhone en iPad kun je via Airplay spelen op de Apple TV. Het is zelfs mogelijk om op het scherm van het iOS-apparaat iets anders te tonen dan op Apple TV, zoals ook de Wii U met zijn controller werkt. Een aantal ontwikkelaars is een paar jaar geleden, bij het beschikbaar komen van deze mogelijkheden, aan de slag gegaan met games voor de Apple TV, maar het al vrij snel heel stil op dat vlak…

Gamen via Airplay

Daarnaast is het een uitdaging om de game-ontwikkelaars om hun games te gaan ontwikkelen voor de Apple TV. Helemaal omdat Apple-gebruikers gewend zijn dat in de App Store alles gratis is of maar een paar cent kost. Een game van een tientje is gigantisch duur, terwijl je op consoles alleen enkele kleine indiegames kunt kopen voor dat geld.

Genoeg redenen dus waarom een Apple TV met een App Store misschien wel helemaal geen succes zal worden. Aan de andere kant heeft Apple met de App Store voor de iPhone destijds ook de manier verandert waarop we telefoons gebruiken. Op Nokia’s Symbian en Mircrosofts Windows Mobile kon je voor de App Store ook allangs apps installeren, maar het gebruik daarvan was zeer beperkt en op het gebied van gaming kwamen we niet verder dan Snake.

Apple heeft de mobiele softwaremarkt eigenlijk gewoon helemaal zelfstandig gecreëerd door een App Store te introduceren. En het is nu een complete eigen economie geworden. Dus wie weet wat voor wonderen het bedrijf met de televisie kan verrichten…