Intel, TU Delft en TNO werken samen aan ontwikkeling quantumcomputer

Vandaag kondigt Intel, marktleider in computerinnovatie, een samenwerking aan met TU Delft en TNO, gericht op de ontwikkeling van quantumcomputing. Om de grootschalige samenwerking te stimuleren zal Intel $50 miljoen investeren en technische ondersteuning bieden.

De natuurkundige expertise van het onderzoeksinstituut van TU Delft, QuTech, en de kennis van TNO, vormen essentiële puzzelstukjes in de ontwikkeling van een super computer. Zo zegt Intel dat geen enkel bedrijf zelfstandig in staat is om geavanceerde quantumcomputer-technologie te ontwikkelen. Samenwerkingen zoals deze helpen de complexe uitdaging aan te gaan.

“Het zal nog zeker tien tot vijftien jaar duren voordat er een volledig werkende quantumcomputer is, maar de praktische en theoretische onderzoeksinspanningen die we vandaag aankondigen zijn een belangrijke mijlpaal in het streven om dit doel te bereiken.”

-Mike Mayberry, Intel vice president

Het is van groot belang om te investeren in de ontwikkeling van quantumcomputers, omdat deze in staat zullen zijn om complexe rekenproblemen op te lossen die op dit moment onoverkomelijk zijn.

intel tu delft quantumcomputer research

Quantum computers maken gebruik van quantum bits die, in tegenstelling tot de binary digits (0 of 1) van digitale computers, niet alleen 0 of 1 maar ook allebei tegelijk kunnen zijn. Hierdoor is het mogelijk om berekeningen simultaan uit te voeren en worden rekenproblemen razendsnel opgelost. Het gaat hier vaak om rekenproblemen die komen kijken bij grootschalige financiële analyses of de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Een quantumcomputer kan dus veel positieve impact hebben op de maatschappij.

Onderzoeksinspanningen hebben zich tot nu toe op het gebied van quantumcomputing vooral gericht op de ontwikkeling van de qubit (quantum bit), vertelt Mayberry, terwijl het ook van belang is dat zeer sterk gekoelde elektronica de qubits verbinden, beheren en meten. Intel wil met zijn expertise op het gebied van gespecialiseerde elektronica en met QuTech’s geavanceerde natuurkundige kennis zorgen voor een revolutionaire doorbraak in quantumcomputer-technologie. Een dergelijke doorbraak zal niet alleen voordelig werken voor de betrokken partijen: de gehele industrie zal hier zijn vruchten van plukken.

“Om complexe circuits met grote aantallen quantum bits te kunnen bouwen, is de knowhow van de chipindustrie essentieel. QuTech is dan ook zeer blij om samen te werken met de meest vooraanstaande chipproducent ter wereld.”

-Lieven Vandersypen, hoofdwetenschapper van QuTech

CEO van Intel, Brian Krzanich, lichtte vandaag in een blog toe hoe groot het belang is van quantumcomputing en hoe relevant de elektronica en expertise van andere bedrijven zijn om quantumcomputing te realiseren.