Google huurt oud-Hyundai topman in als nieuwe projectleider rond zelfrijdende auto

Google Firefly zelfrijdende auto

Meer traditionele hersenkracht voor het zelfrijdende autoproject van Google. Het bedrijf maakte eerder vandaag bekend dat het John Krafcik, oud-medewerker van Ford en tot voor kort de CEO van Hyundai in de VS, heeft aangenomen als nieuwe CEO voor het project.

Krafcik, nu nog werkzaam voor startup TrueCar, zal eind september zijn nieuwe functie gaan invullen. Volgens de Amerikaan was de keuze simpel: “Google’s technologie heeft de potentie om duizenden levens te redden, miljoenen mensen nog mobieler te maken en ons allemaal te bevrijden van de frustraties die autorijden ons soms kan geven.”

Hoewel Google het team rond de zelfrijdende auto wederom verder uitbreidt met mensen uit de traditionele autoindustrie, heeft het nog altijd geen ambitie om daadwerkelijk zelf auto’s te gaan fabriceren. Naast Krafcik zal Chris Urmson – momenteel projectleider – aanblijven als hoofd van het technisch team. “We weten waar we goed in zijn,” laat woordvoerder Courtney Hohne weten tegenover The Verge, “we zullen dus vooral met zoveel mogelijk partijen partneren om onze technologie op de wereld te zetten.”

En dus zal het zelfrijdende auto project voorlopig geen eigen onderneming worden onder de paraplu van moederbedrijf Alphabet. Google benadrukt nog maar eens dat het absoluut de bedoeling is dat het project onderdeel blijft van Google X, het geheime lab van De Grote G.

Intussen is Google nog altijd druk aan het testen met de compacte zelfrijdende auto’s die het bedrijf vorig jaar presenteerde. De kleine autonome voertuigen duiken steeds vaker op in de straten van Californië, maar zijn ook al gespot in Austin, Texas. Het bedrijf benadrukt dat er nog altijd veel onderzoek nodig is, hoe positief de eerste resultaten ook zijn.