Aerodynamische fiets verbreekt Nederlands snelheidsrecord met 138 km/u

Hoe hoog ligt jouw topsnelheid op je fiets? Waarschijnlijk tussen de 20 en 30 kilometer per uur. En misschien is dat zelfs wel bergafwaarts. Het AeroVelo team probeert al jaren het record te verbreken en dat is nu eindelijk gelukt.

In Nevada vindt namelijk de World Human Powered Speed Challenge plaats. Deelnemers krijgen eerst 8 kilometer de tijd om een bepaalde snelheid op te bouwen, voordat ze een vlak stuk bereiken van 200 meter lang. Op dit stuk wordt de maximale snelheid gemeten en brak AeroVelo het record met 138 kilometer per uur. Het vorige record (133.7 kilometer per uur) stond op naam van Sebastiaan Bouwier, die TU Delft vertegenwoordigde. De speedbike van AeroVelo is daarmee het snelste voertuig dat door mensen wordt aangedreven.

Schermafbeelding 2015-09-18 om 17.13.29

Natuurlijk is het record niet gebroken op zomaar een fiets. Het gaat om een volledig dichtgetimmerde kast, die de vorm heeft van een kogel. Hierdoor wordt de bestuurder genoodzaakt om helemaal achterover te leunen. Door de combinatie van aerodynamica, gewicht en fysiek uithoudingsvermogen komt de fiets tot deze topsnelheid. Het evenement in Nevada is nog steeds aan de gang, maar het team gaat ervan uit dat het record niet meer verbroken wordt. Het evenement is via deze website te volgen.