Superdunne smartphones mogelijk door deze nieuwe lens

Als het aan de wetenschappers ligt van het instituut voor technologie in Californië zijn dikke lenzen, zoals die van spiegelreflexcamera’s, binnenkort overbodig. In een interview met de BBC laat Amir Arbabi weten bezig te zijn om optische lenzen kleiner, lichter en goedkoper te maken.

In plaats van glas maakt het team van Arbabi gebruik van silicium lagen, waarvan één laag net zo dik is als één honderdsten van een menselijke haar. Door de silicium lagen over elkaar heen te leggen kunnen de wetenschappers het effect van een lens van glas simuleren. Bij een normale lens gaat het licht aan de zijkanten van de lens sneller door het glas heen dan het licht in het midden. De wetenschappers hebben dit effect nagemaakt in de lens van silicium door kleine gaatjes te maken die het licht een fractie langer vasthouden.

Lens plastic

Op de website van de BBC kun je het volledige videofragment terugzien. De lens is één van de onderdelen die er momenteel voor zorgt dat bijvoorbeeld smartphones niet dunner worden. Met het huidige lenzen van glas moet er bepaalde ruimte zitten tussen de verschillende elementen.