De 5 interessantste artikelen over artificial intelligence van de BBC Intelligent Machines-week

Intelligent Machines

BBC News besteedde afgelopen week extra veel aandacht aan artificial intelligence en robots in het kader van de themaweek Intelligent Machines. De aanleiding voor deze extra aandacht was dat het afgelopen jaar een aantal gerenommeerde mensen uit de wereld van de wetenschap en technologie, waaronder Elon Musk en Stephen Hawking, waarschuwden dat artificial intelligence op termijn een gevaar kunnen vormen voor de mensheid. Sindsdien is er een publiek debat ontstaan over de ontwikkeling.

Wij hebben de themaweek van de BBC op de voet gevolgd en hebben de 5 meest interessante artikelen voor je verzameld die de moeite waard zijn om terug te lezen.

1. Google’s Demis Hassabis – misuse of artificial intelligence ‘could do harm’

We besteden hier vorige week al aandacht aan: Demis Hassabis, bij Google verantwoordelijk voor projecten rondom kunstmatige intelligentie sloot zich aan bij onder meer Elon Musk en Stephen Hawking en waarschuwde voor de mogelijke gevolgen van de techniek. Als hij niet verantwoord wordt gebruikt, kan hij voor schade zorgen. Hij vindt het belangrijk dat daar nu al over gesproken wordt.

Lees het hele interview met Demis Hassabis

2. Five questions we should ask ourselves before AI answers them for us

Zoals Hassabis al zei in het interview met de BBC: we moeten nu al praten over de gevolgen en risico’s van artificial intelligence. Niet voor niets dat de BBC deze themaweek organiseerde natuurlijk. Newsbeat verzamelde de vijf vragen waar we nu al het antwoord op moeten vinden met zijn allen, voor het te laat is, en sprake daarover met een AI-expert.

Lees het stuk bij BBC Newsbeat

Orig.src_.Susanne.Posel_.Daily_.News-human.robot_.lovelace.turing02_occupycorporatism

3. How artificial intelligence is transforming the financial industry

De tijd dat mensen stonden te schreeuwen op de beursvloer ligt al weer even achter ons. Handel in aandelen, opties, futures en wat al niet meer, gebeurt op de computer. De volgende stap is dat het niet langer mensen zijn die de beslissingen maken en invoeren in de computer, maar dat de computer zelfstandig bepaald waarin wanneer gehandeld wordt. Dat brengt mogelijkheden met zich mee, maar ook risico’s.

Lees het verslag van de Amerikaanse economie-correspondent van de BBC

4. The search for a thinking machine

Hoe ver zijn de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie nu precies? Wat kunnen we en wat nog niet? En hoe zijn we zover gekomen. Op basis van het onderzoek naar het verkennen van onderwerpen op foto’s, duikt de BBC in de historie van artificial intelligence. Een historie die inmiddels al meer dan 60 jaar in beslag neemt.

Lees het artikel en bekijk de tijdslijn

5. Intelligent Machines: Chatting with the bots

Siri, Cortana, Google Now en Facebook M. De afgelopen jaren zijn alle grote techbedrijven bezig met ontwikkelen een digitale persoonlijke assistent ontwikkeld waar je tegen kan praten en/of chat. Maar het ontwikkelen een slimme assistent die daadwerkelijk begrijpt wat je bedoelt, is ontzettend moeilijk. Daarvoor zijn neurale netwerken nodig, zelflerende systemen die zichzelf met de tijd verbeteren op basis van alle informatie die ze tot zich krijgen.

Lees de uitleg over chatrobots en neurale netwerken