Amerikanen onderzoeken mogelijk machtsmisbruik Google

Google ligt weer eens onder het vergrootglas van de Federal Trade Commission. De zoekgigant zou zijn machtspositie met Android namelijk misbruiken door diensten van derde partijen beperkingen op te leggen.

De Amerikaanse waakhond stelt volgens Bloomberg dat Google het zijn concurrenten mogelijk te moeilijk maakt om toegang te krijgen tot Android. Onderzoekers van de FTC zouden al gesprekken hebben gevoerd met vertegenwoordigers van andere techbedrijven. Hieruit kwam naar voren dat Google zijn eigen diensten voorrang geeft binnen Android, terwijl andere bedrijven te maken hebben met allerlei restricties. Het is niet bekend wie deze uitlatingen hebben gedaan, omdat het gaat om vertrouwelijke informatie.

Het onderzoek is nog maar net begonnen, dus het zou kunnen dat er uiteindelijk niet genoeg bewijs verzameld kan worden om daadwerkelijk conclusies te trekken over de werkwijze van Google. In de Europese unie loopt momenteen een soortgelijk onderzoek na klachten van bedrijven als Microsoft en Nokia. Het is echter niet bekend of de EU en de FTC informatie delen of op andere gebieden samenwerken.

Het is niet voor het eerst dat de ontwikkelaar van een besturingssysteem ervan wordt beschuldigd zijn eigen diensten voorrang te geven. Het bekendste voorbeeld is Microsoft, dat Internet Explorer lange tijd als standaardbrowser meeleverde. Uiteindelijk moest de Amerikaanse techgigant zijn gebruikers een keuzemogelijkheid bieden. Of het zover zal komen met Google blijft echter nog even de vraag.