Google’s zelfrijdende auto moet menselijker gaan rijden

Google gaat de software van zijn zelfrijdende auto’s zou aanpassen dat het rijgedrag menselijker wordt. Dat meldt de Wall Street Journal. Op dit moment is dat gedrag te onnatuurlijk, waardoor het verwarrend kan zijn voor andere weggebruikers en dat kan weer leiden tot gevaarlijke situaties.

Enkele problemen zijn dat Google’s auto te lang stil staat voor een kruispunt, dat hij bochten onnodig ruim neemt en dat hij uit voorzorg remt als dat helemaal niet nodig is. Ook denkt hij bijvoorbeeld te snel dat een voetganger die gewoon op de stoep loopt de straat over wil steken.

Volgens Nathaniel Fairfield van Google, die voor de Wall Street Journal een testrit maakte, besliste de auto op het moment dat het er ook maar even op leek dat een persoon de straat over zou steken om te remmen. “Het zou beter zijn dat hij in dat geval niet zo abrupt was gestopt.”

De voorbeelden doen ook direct aan het voorval met een fietser, die een zogenaamde track-stand deed, waardoor de auto continu vol op de rem ging. Conclusie lijkt te zijn dat het zelfrijdende systeem gewoon iets te voorzichtig is en vooral erg abrupt ingrijpt. Google gaat daar dus mee aan de slag.