AV-TEST: helft smart home-systemen onveilig

Alledaagse apparaten als televisies, lampen, wasmachines en koelkasten worden steeds slimmer. Ze staan constant in verbinding met internet en verzamelen allerlei informatie over je. Dat blijkt echter lang niet altijd veilig te gebeuren.

Het is al jaren gebruikelijk om je computer te beveiligen met een firewall en virusscanner, maar op het gebied van smart homes is er nog veel onduidelijkheid over beveiliging. Dat is behoorlijk zorgelijk, want lang niet alle systemen zijn automatisch goed afgescherm van de buitenwereld. Sterker nog: uit onderzoek van het gerenommeerde AV-TEST bleek vorig jaar dat meer dan de helft van de geteste systemen een onvoldoende scoorde op het gebied van veiligheid.

Het van oorsprong Duitse Devolo mengt zich al een tijdje met eigen producten (denk aan lampen, wifi-toegangspunten, camera’s, enz.) in de smart home-markt en kwam een stuk beter uit de test. Hun Home Control-systeem werd beoordeeld als ‘Secure’ en kreeg de waardering ‘Excellent Protection’. Devolo onderscheidt zich volgens de test vooral met het feit dat de verbindingingen volledig versleuteld worden. “We willen het positieve feit benadrukken dat dit de eerste keer ooit was dat we een TLS-verbinding van smart home central units zagen waar certificaat-validatie zowel aan de client als aan de server side werd uitgevoerd”, aldus AV-TEST in het onderzoeksrapport.