Robotbijen zijn zeer snelle zwemmers

Robotbij

Dat robotbijen goed kunnen vliegen lijkt vanzelfsprekend, maar ze zijn kennelijk ook ontzettend goede zwemmers. Uit een nieuwe proef van onderzoekers van Harvard blijkt dat de metalen bijen sneller onderwater kunnen bewegen dan de insecten van dezelfde grootte.

De mechanische bijen zijn even groot als het echte beestje, met als voornaamst verschil een kleine stroomkabel. En ze kunnen zwemmen: zodra ze het water induiken, gedragen ze zich eigenlijk als eenden. De robotbijen laten zich in het water vallen, zinken een beetje en flapperen daarna met een lagere frequentie met hun vleugels: bovenwater bewegen de vleugels met een snelheid van 120Hz, terwijl dit in het water op 9Hz ligt. Zo ‘vliegen’ ze in feite onderwater verder.

De onderzoekers hopen om ooit een kleine, zelfstandige robotbij te maken die een omgeving kan doorzoeken. Er moet echter nog het één en ander gebeuren voordat dit mogelijk is. De bijen zijn op dit moment nog afhankelijk van een stroomsnoer, omdat er geen kleine batterijen zijn met genoeg capaciteit voor de hardware. Met bestaande accu’s zou de bij slechts voor zeer korte periode in de lucht of in het water kunnen blijven. Daar komt bij dat de bijen niet zomaar het water in kunnen duiken. De onderzoekers moeten hiervoor eerst de vleugels vochtig maken, zodat ze niet zomaar breken.