Amazon Web Services lanceert Internet of Things-platform

Als leverancier van ict-diensten hoor je tegenwoordig niet meer bij als je geen platform biedt voor Internet of Things-oplossingen, zo lijkt het. Onder meer Microsoft en IBM bieden het al aan en daar komt nu Amazon bij. Het bedrijf kondigde gisteren Amazon Web Services Internet of Things aan. Het platform zorgt er voor dat IoT-apparatuur kan worden verbonden met het internet en de data kan worden verwerkt en geanalyseerd.

Als gewone consument merk je direct veel van dit soort platformen, maar veel producten die thuis of in bedrijven worden gebruikt draaien uiteindelijk op IoT-platformen van grote dienstverleners. Onder meer Philips en Sonos werken nu al met Amazon. En Marco Argenti, Vice President Mobile en IoT bij Amazon Web Services, hoopt dat er met deze lancering nog veel meer partijen bij komen:

Nu maakt AWS IoT het voor een heel ecosysteem van fabrikanten, dienstverleners en applicatieontwikkelaars eenvoudig om hun producten aan te sluiten op de cloud op schaal, actie te ondernemen op de gegevens die zij verzamelen en het creëren van een nieuwe klasse van applicaties die interacteren met de fysieke wereld.

Met de dienst kunnen IoT-apparaten worden verbonden met het cloud via verschillende protocollen. Onder meer het MQTT-protocol, een industriestandaard voor IoT-verbindingen en HTTP, het normale www-protocol, worden ondersteund. Door de ondersteuning van verschillende protocollen hoopt Amazon dat veel bestaande apparatuur kan worden verbonden. De verbindingen kunnen dankzij het platform worden beveiligd, zodat de data niet in verkeerde handen kan vallen.

Het platform biedt vervolgens diverse mogelijkheden om de data te verwerken en eventueel ook automatisch acties te ondernemen in bepaalde situaties. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan verzenden van een waarschuwing wanneer een druksensor een ongewoon hoge waarde meldt of een bewegingsdetector wordt geactiveerd.

Amazon hoopt met zijn platform het verschil te maken door de verdere integratie met de andere diensten van Amazon Web Services. IBM en Microsoft doen ongeveer hetzelfde met hun diensten, dus in de praktijk zul je zien dat de keuze van bedrijven voor een IoT-dienstverlener vooral af gaat hangen van waar ze al klant zijn.