NOS-redactie kan dag lang niet op eigen website

De redactie van de NOS heeft vandaag geen toegang tot de eigen website. Tenminste: niet op de computers waar redacteurs op werken. Hierdoor wordt de redactie gedwongen om gebruik te maken van de app op hun smartphone of tablet. Het is een bewuste actie om redacteurs bewuster te maken van hoe hun product er op mobiel uitziet, omdat de meerderheid van het publiek de artikelen en video’s van de NOS tegenwoordig via hun smartphone of tablet raadpleegt.

Helemaal origineel is de actie niet, want de New York Times deed dit eerder al. En dat zorgde voor inspiratie, legt Gerard de Kloet, eindredacteur van NOS.nl uit:

Als redacteurs van de NOS toch ‘NOS.nl’ in hun browser intypen zien ze volgende melding:

NOS.nl geblokkeerd

Enkele weken geleden vernieuwde de NOS zijn app op iPhone en Android, na een vernieuwing van de site in november vorig jaar. Artikelen bevatten voortaan meer media, zoals foto’s, video en quotes in de tekst. Er is alleen wel een groot verschil tussen de weergave van de artikelen op computers en die op mobiel. Op computers bestaan de artikelen van de NOS uit twee kolommen, op mobiel uit één. De effecten daarvan worden door de actie van vandaag zichtbaarder voor de redactie.

Waar De New York Times de NOS inspireerde, inspireert de NOS nu weer anderen. RTV Oost denkt er over na om een zelfde actie te organiseren: