Microsoft experimenteert met virtual reality voor meerdere personen

Multiplayer VR

Hoe indrukwekkend virtual reality ook is, het is ook één van de meest eenzame manieren waarop je een spel speelt of film kijkt. Door de bril en een koptelefoon op te zetten, word je namelijk helemaal afgezonderd van de buitenwereld. Dat is een probleem waar Microsoft een oplossing voor hoopt te vinden. Een groep onderzoekers is op zoek naar manieren om samen een VR-ervaring te beleven.

De onderzoekers experimenteren in het lab van Jaron Lanier, een Amerikaanse kunstenaar die in de jaren ’80 een pionier op het gebied van virtual reality was. Hij werkt samen met een grote groep studenten, die allerlei manieren bedenken waarop virtual reality samen beleefd kan worden.

Daarbij worden veel games gemaakt, maar ook praktische applicaties. Een fysica-student maakte bijvoorbeeld een wiskundeprogramma, waarmee je samen een gevisualiseerde som kunt bekijken. Een andere student maakte een VR-app waarin geluidsgolven bekeken kunnen worden.

Hololens

Niet ieder project lijkt zich echter op virtual reality te richten. Ook augmented reality, waarbij voorwerpen in de echte wereld lijken te verschijnen, speelt een grote rol in het testlab van Lanier. Geen wonder, aangezien Microsoft met de Hololens hier een apparaat voor heeft gemaakt. Hiermee zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om visuele effecten te zien als je samen iets doet. Bij één voorbeeld verschijnen er vlammen als je een andere Hololens-drager de hand schudt.

De projecten van Lanier worden indrukwekkend genoemd, maar zijn op dit moment slechts experimenten. En dat blijven het, totdat de eerste grote VR-brillen in 2016 verschijnen.