Slimme granaatwerper bijna klaar voor gebruik volgens Amerikaanse leger

De XM25 slimme granaatwerper is een computeraangedreven wapen dat momenteel in de laatste testfase is. Het Amerikaanse leger wil het wapen in gebruik nemen om vijanden onder vuur te nemen die achter een objecten schuilen.

Soldaten kunnen de XM25 instellen om de granaten op een bepaalde afstand tot ontploffing te brengen: de granaat ontploft als deze bijvoorbeeld net voorbij een muur is. Op deze manier zijn vijanden die normaal beschermd zijn niet langer veilig.

Slimme granaatwerper

Het ‘revolutionaire’ wapen is niet zonder risico’s. In 2013 werd het wapen kort getest in Afghanistan, maar werd uiteindelijk teruggetrokken omdat een soldaat gewond raakte bij een test.

In een interview met DefenseNews liet de ontwikkelaar van het slimme gedeelte van het wapen, Orbital ATK, weten dat in de lente de laatste testen worden gedaan. Het wapen schiet granaten af met een diameter van 25 millimeter en kan is effectief binnen een afstand van 500 meter. Ideaal volgens Jarrod Krull van Orbital ATK:

“It provides combat overmatch; the ability to engage the target in defilade (shielded).

Slimme granaatwerper

Goedkoop is het slimme wapen niet: de Amerikaanse overheid verwacht 35.000 dollar per wapen uit te geven. Ieder kogel kost vervolgens 55 dollar.