Hoe kun je jouw (online) gegevens beter beschermen tegen nieuwsgierige bedrijven en overheden?

Bedrijven als Facebook en Google vergaren constant nieuwe informatie over je. Via de informatie die jij invult op je profiel tot aan de pagina’s die je ‘leuk vindt’ en zoektermen die je invult. Deze informatie is vrij gemakkelijk op te vragen. Hoe je dat doet vertelde ik je al in dit artikel.

Met deze informatie proberen Google en Facebook een profiel op te stellen dat handig is voor het toe spitsen van advertenties. Zo krijg je als je hebt gezocht op ‘sneeuw’ vaak advertenties te zien van wintersportvakanties. Voor de meeste mensen is dit niet een groot probleem. Mocht je je toch irriteren aan deze advertenties, dan zijn adblockers een snelle en makkelijke oplossing.

Adblockers zorgen er echter niet voor dat bedrijven als Google en Facebook stoppen met het vergaren van informatie over jou. Daarnaast zijn zij niet de enige die veelvuldig informatie over jou verzamelen. Alle Nederlanders krijgen volgens de Correspondent een score toegekend door de overheid en bedrijven. Zij plakken er een mooie stempel op: de ‘scorebordsamenleving’.

De scorebordsameleving komt goed naar voren in bijvoorbeeld het platform ‘Heel Holland Transparant’. Daar kun je profielen van de consument bekijken die opgesteld zijn met behulp van openbare data. Dit gebeurt zonder dat de consument dit door heeft.

6e20d2fa-a711-447e-bd69-6388ebc3cfba

Als voorbeeld wordt het verstrekken van leningen gegeven. Dat gebeurt aan de hand van telefoongegevens. Met behulp van een computersysteem krijgen banken inzicht in een database met de bel-geschiedenis van 10.000 telefoonabonnees. Daarnaast hebben ze een dataset met het kredietverleden van die mensen. Deze twee databases worden door de computer vergeleken. Zo komt het programma erachter wat de overeenkomsten zijn tussen mensen die hun schulden niet aflossen. De computer komt met het antwoord dat mensen die ’s avonds laat veel bellen, minder vaak hun leningen afbetalen.

Want, het algoritme bepaald. Ben jij moederskindje en bel je haar elke avond laat om haar welterusten te wensen, dan word je bestempeld als iemand met een negatievere score bij het verstrekken van een lening. Zelfs als je een inkomen hebt van €10.000 per maand en nog nooit een lening hebt aangevraagd. Want: het algoritme bepaalt.

Big data

In de toekomst komt daar een nog grotere hoeveelheid aan data bij vanuit bijvoorbeeld onze slimme gadgets en de meest geavanceerde software in (zelfrijdende) auto’s. Het verzamelen en analyseren van die gegevens noemen we ook wel ‘Big Data’. Een verzamelterm voor datasets die zo groot zijn, dat een traditionele analyse van de data niet mogelijk is.

De big data die wordt verzameld is aan de ene kant heel erg interessant en handig voor het optimaliseren van bijvoorbeeld producten en diensten. Amerikaanse scholen gebruiken allerlei data om te voorspellen hoe groot de kans is dat studenten afstuderen, Target kan aan de hand van koopgedrag zien of je zwanger bent en Netflix raad je aan bepaalde series te kijken.

Aan de andere kant kan deze big data behoorlijk gevaarlijk zijn. Sensori kwam afgelopen week met een slimme sok. Deze sok geeft je realtime advies aan de hand van de data die hij analyseert. Naast de standaard trackings in wearables als een hartslagmeter, afstandsmeter, stappenteller en caloriemeter levert de sok ook informatie over hoe je voet landt. Via een app, die door middel van bluetooth in verbinding staat met de sok, geeft hij audionotificaties over hoe je bijvoorbeeld je ademhaling kan verbeteren om daarmee energie te sparen.

sensoria-fitness-smart-socks-05

Heel handig voor het verbeteren van prestaties. Wat gebeurt er echter als deze informatie in handen valt van zorgverzekeraars? Kun je dan bijvoorbeeld fluiten naar je zorgpremie als je geen 10.000 stappen op een dag hebt gezet? Achmea liet twee weken geleden bijvoorbeeld weten de consument korting te geven als deze bereid was om gegevens te delen met de zorgverzekeraar.

Daarnaast is het behoorlijk lastig om je ‘score’ aan te passen mocht deze niet correct zijn. Stel je voor dat je de verzekeringsmaatschappij vraagt hoe ze tot deze score zijn gekomen. De verzekeringsmaatschappij laat weten dat de score is voortgekomen uit het algoritme dat ze gebruiken om data te analyseren. Dan is het toch bijzonder lastig om een algoritme aan te klagen.

De online privacy van de consument is de laatste tijd dan ook een behoorlijk belangrijk discussiepunt. Het Europees Hof zette afgelopen week een streep door een lopend privacyverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa. Dit verdrag staat ook wel bekend als het ‘Safe Harbor’-verdrag. Door middel van dit verdrag konden Amerikaanse bedrijven persoonsgegevens opslaan van Europeanen. Volgens het Europees Hof hebben de bedrijven echter niet genoeg oog voor de privacy van Europeanen.

privacy-te-koop

Om ervoor te zorgen dat niemand (lees: zo weinig mogelijk) mensen achter jouw gegevens komen geven we een paar handige opties. De eerste is natuurlijk om helemaal offline te gaan leven. Hiervoor komen soortgelijke locaties die Floortje Dessing heeft bezocht met Floortje Naar Het Einde Van De Wereld, bij uitstek de beste optie. Niet geheel realistisch en daarom zijn onderstaande tips in ieder geval het overwegen waard. We helpen je graag op weg met de beveiliging van je gegevens.

Beveiligde internetverbinding

Ten eerste is het gebruik van een beveiligde internetverbinding een eerste stap voor het beveiligen van je persoonlijke gegevens. Steeds meer mensen gaan vaker en makkelijker overal via wifi het internet op. Hackers kunnen door middel van een apparaatje doen alsof ze jouw router van thuis zijn of van het cafe dat je bezoekt. Hierdoor logt je telefoon of laptop automatisch in op het netwerk. Daarna wordt alles wat je verzendt en ontvangt automatisch opgeslagen en weet de hacker binnen no-time alles van je.

Door middel van bijvoorbeeld de Veiltower worden jouw persoonlijke gegevens hier tegen beschermd. De Veiltower is een router (LAN en Wi-FI), firewall, VPN en anti-virus in een voor (mobiel) internetgebruik. Hierdoor is het voor hackers onmogelijk om aan jouw persoonlijke informatie te komen en is je identiteit afgeschermd.

Verwijderen van social media

Daarnaast wordt vaak het advies gegeven om social media te verwijderen en op apps niet in te loggen met, bijvoorbeeld, je Facebook-profiel. Facebook is vrij simpel te verwijderen door naar deze pagina te gaan. Het is daarna niet zo dat al je gegevens verwijderd zijn.

Als eerste is het handig om een back-up van je gegevens te maken. Niet alleen is het misschien leuk om over een aantal jaar nog eens terug te kijken, maar het is ook handig voor gesprekken die je ooit nog terug moet kunnen zien. Een back-up kun je maken door dezelfde handelingen uit te voeren die we in dit artikel uitlegden om erachter te komen wat Facebook allemaal over jou weet.

Ten tweede moet je de apps verwijderen die informatie over jou weten, verzamelen en versturen. Dit doe je door rechtsboven op het driehoekje te klikken en daarna ‘instellingen’ aan te klikken. In de linker balk open je ‘apps’. Door er met je muis overheen te gaan komt er een kruisje in beeld waarmee je, door er op te klikken, de app verwijderd. Handig om te weten is dat je op bepaalde apps niet kunt inloggen zonder Facebook-profiel.

facebook at work

Nadat je de apps hebt verwijderd scroll je naar beneden tot het kopje ‘apps, websites and plugins’. Onder dit kopje klik je op bewerken en daarna op ‘platform uitschakelen’. Dit zorgt ervoor dat apps geen informatie meer over jou naar Facebook en andersom.

Wil je echt grondig te werk gaan dan moet je de apps nog zelf aanschrijven om jouw gegevens te verwijderen. Sommige apps houden namelijk nog informatie vast die je ooit verstrekt hebt, die alleen verwijderd worden als je dit zelf aanvraagt.

De stap die het langst gaat duren is het verwijderen van al je ‘activiteiten’. Hieronder vallen alle berichten die je ooit hebt geliked en geplaatst. Dit doe je door naar je omslagfoto te gaan en rechtsonder op ‘activiteitenlogbok weergeven’ te klikken. Naast het geplaatste bericht klik je op het potlood-icoon en verwijder je het bericht. Dit doe je voor elk afzonderlijk geliked en geplaatst bericht.

Wil je weten hoe je jouw andere social media profielen moet verwijderen? Kijk dan even op deze site.

Blackphone

De Blackphone is een smartphone die standaard weigert toestemming te geven om andere diensten toegang te geven tot je persoonlijke informatie. De Blackphone 2 heeft als extra functie dit afzonderlijk per app aan te geven, een functie die ook in de nieuwe versie van Android zit. Daarnaast wordt alles op de telefoon versleuteld en kan de inhoud op afstand geheel gewist worden. De telefoon draait op een op Android gebaseerd besturingssysteem van Silent Circle. Hierdoor kun je versleuteld bellen en sms’en. Daarnaast surft hij op openbare wifi-netwerken via een VPN verbinding. Je koopt de Blackphone 1 en 2 hier.

_85754055_silentcircle_blackphone2_angle-a

ProtonMail

Het beveiligen van je mail is behoorlijk lastig. Google scant je e-mails voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties, Microsoft bewaart je e-mails op Amerikaanse servers met volledige toegang voor de overheid en de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten tappen op grote schaal internationaal e-mailverkeer af. ProtonMail vergrendelt je mails door middel van cryptografie. Hierdoor moet je naar het inloggen op je mail een tweede keer een wachtwoord invullen om bij je inbox te kunnen. Dit wachtwoord dient goed bewaart te worden, omdat ProtonMail dit wachtwoord ook niet bezit. Dit betekent dat als je je wachtwoord kwijt bent, je jouw gehele inbox nooit meer in kan. Dit betekent wel dat zelfs ProtonMail niet kan mee lezen.

Bright.nl legt uit: ‘Gewone’ e-mails kunnen worden gezien als een soort van postkaart. De postbode, het postsorteerbedrijf en je huisgenoot kunnen gewoon lezen wat er op de kaart staat. De mails van ProtonMail worden in een verzegelde envelop verstuurt waardoor dit niet mogelijk is. Dit wordt ook wel een end-to-end-ecryptie genoemd. Verstuur je een mail naar iemand die geen gebruik maakt van ProtonMail, dan wordt de mail op dezelfde manier verzonden, alleen dan heeft de ontvanger een wachtwoord nodig om de mail te kunnen openen.

Alle e-mails, bijlages en informatie staan versleuteld op de servers van ProtonMail. Deze servers bevinden zich in een bunker in Zwitserland. Dit geeft je de mogelijkheid om juridische informatieverzoeken te weigeren en aan te vechten. Tot nu toe zijn er 5 informatieverzoeken succesvol geweigerd.

Heb jij een ideale tip om je (online) gegevens te beschermen?