Duitsers leggen 2.400 kilometer af in zelfrijdende auto

Duitse onderzoekers zijn erin geslaagd om zonder problemen 2.400 kilometer af te leggen in een zelfrijdende auto. De wetenschappers legden de tocht af door Mexico en vestigden daar naar eigen zeggen een record.

De auto, genaamd AutoNOMOS, is ontwikkeld door een onderzoeksteam van de Freie Universität Berlin. Dinsdag reed het voertuig zelfstandig naar Mexico City, nadat de onderzoekers vertrokken uit een stadje bij de Amerikaanse grens. Je moet het maar durven, want in Mexico rijdt lang niet iedereen even netjes als hier en dus zit een ongeluk in een klein hoekje.

AutoNOMOS wordt in Duitsland al getest sinds 2011 en reed verder al in de Verenigde Staten en Zwitserland. De tocht van deze week was echter de zwaarste, dus het team had er ruim een jaar voor nodig om alles voor te bereiden. Niet zo gek natuurlijk, want de auto kwam op de route onder andere een woestijn en bergen tegen. Ook daar verliep de tocht gelukkig probleemloos.

De auto is voorzien van zeven laserscanners, negen videocamera’s, een radar en GPS. Verder werd er gebruik gemaakt van een enorme hoeveelheid aan kaartgegevens, die werden gemaakt in samenwerking met de University of Nevada. Dat klinkt indrukwekkend, maar het kan nog indrukwekkender. De Audi van Delphi reed namelijk al eens 5.400 kilometer (San Francisco naar New York) zonder menselijke bemoeienis. Dat steeds meer partijen erin slagen lange afstanden af te leggen met zelfrijdende auto’s is echter zeer hoopgevend.