Amerikaanse Senaat neemt controversiële privacywet aan

De Amerikaanse Senaat heeft de omstreden wet ‘Cybersecurity Information Sharing Act’ (CISA) aangenomen. Daarmee wordt het een stuk vager wanneer internetbedrijven hun data aan de overheid moeten afstaan en wie daarvoor verantwoordelijk is. Het zou hierdoor vele malen makkelijker worden voor de Amerikaanse overheid om online te spioneren.

De wet moedigt bedrijven aan om stilletjes hun privédata te delen met de Amerikaanse overheid, op momenten dat de nationale veiligheid op het spel staat. Het delen van deze gegevens was hiervoor door een aantal andere wetten niet altijd toegestaan, maar bij CISA worden deze wetten tijdelijk genegeerd.

Het kan in de praktijk voor vreemde situaties zorgen. Vreest Amerika voor een terroristische aanslag? Dan kan de overheid grote hoeveelheiden privégegevens opvragen bij bijvoorbeeld Facebook, Google en Apple, zonder dat daar wettelijk bezwaar op kan worden gemaakt. Dat is reden voor onder andere Wikipedia en Apple om te protesteren tegen de wet.

CISA is aangenomen door de Amerikaanse Senaat, maar hiermee is de wet nog niet in werking gesteld. Hij zal eerst moeten worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, waarna hij doorgaat naar Barack Obama. Er bestaat daarom een kans dat de wet alsnog wordt afgeketst.