Deze drone kan autonoom in gebouwen rondvliegen

3D-map van een drone

Een drone die zelfstandig kan vliegen in gebouwen. Onderzoekers van Swiss Federal Institute of Technology hebben hem gebouwd en hebben daarmee een primeur. Dat schrijft MIT Technology Review. De drone maakt zelf een 3D-kaart van zijn omgeving en kan vervolgens zijn eigen locatie daarbinnen vaststellen om zo autonoom te kunnen vliegen. De techniek kan bijvoorbeeld worden gebruikt om met een drone een booreiland te inspecteren.

Er waren al wel autonome drones, maar die maakten gebruik van bestaande 3D-kaarten die werden gebruikt om te navigeren. De drone van de Zwitserse onderzoekers is de eerste die die kaarten zelf realtime kan maken en meteen kan gebruiken. Ze hebben hiervoor een bestaand model uitgerust met een 3D-camera en sensoren die onder meer snelheid en zwaartekracht kunnen meten.

Helemaal zelfstandig werkt hij overigens niet. Voor je hem op een nieuwe locatie aan het werk kunt zetten moet een bestuurder hem eerst een rondje laten vliegen om een eerste scan te maken van zijn directe omgeving.

De onderzoekers gaan nu aan de slag om de techniek zo te verbeteren dat een drone ook omgaan met bewegende objecten, bijvoorbeeld mensen.