Amerikaans leger demonstreert digitale gedachtenlezer

Men zegt dat je een oorlog alleen kunt winnen door in het hoofd van je vijand te kruipen. Als dat waar is, dan heeft het Amerikaanse leger grote stappen gezet voor toekomstige veldslagen. Zij zijn er namelijk in geslaagd om met een computer te voorspellen waar een soldaat precies aan dacht.

De Amerikaanse neurowetenschapper Anthony Ries van ‘The MIND Lab’ verbond een soldaat met een computer, zodat zijn hersengvolven gelezen konden worden. Vervolgens werd de soldaat voor een scherm gezet, waarop iedere seconde een andere afbeelding werd getoond. Deze afbeeldingen waren opgesplitst in vijf categorieën: boten, panda’s, aardbeien, vlinders en kaarsenhouders.

De soldaat moest één van deze categorieën uitkiezen en de keuze geheim houden. Vervolgens moest hij bij de gekozen categorie de hoeveelheid afbeeldingen in zijn hoofd tellen.

Na twee minuten wist de computer de gekozen categorie correct te voorspellen. De hersenen van de soldaat reageerden anders als hij een boot te zien kreeg, wat de computer via de hersengvolven kon aflezen.

Het klinkt op het moment nog wat als een goocheltruc: de computer kon enkel een gekozen categorie aflezen, en alleen als iemand bij afbeeldingen gekoppeld hieraan actief aan het tellen was. Ries denkt echter dat dit ooit grote voordelen met zich mee kan brengen. Onze hersenen zijn razendsnelle beeldprocessors, die met een scansysteem gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld mensen in foto’s terug te vinden.