Microsoft gaat Europese data in Duitsland bewaren om spionnen uit de VS te weren

Bang dat de NSA meegluurt in je mailbox? Microsoft lijkt vergelijkbare zorgen te hebben. Het techbedrijf gaat daarom de data van Europese gebruikers voortaan in Duitsland bewaren. Zo zijn Amerikaanse inlichtingendiensten officieel niet gemachtigd om data uit de servers te trekken.

Het Duitse datacentrum van Microsoft wordt beheerd door T-Systems. Microsoft-CEO Satya Nadella zei het volgende over de plannen tijdens een bijeenkomst in Berlijn:

De nieuwe gebieden voor datacentra geven klanten toegang tot Microsoft’s clouddiensten in Duitsland, waarbij ze worden verzekerd dat een Duits bedrijf de controle heeft over de data.

Nog nooit eerder besloot een groot, Amerikaans techbedrijf om op deze manier data van klanten in Europa te bewaren. Dat terwijl Amerika en Europa druk in gesprek zijn over de rechten van Europese internetters.

De EU en VS hadden lange tijd de Safe Harbour-overeenkomt, die Europa er van garandeerde dat onze rechten op Amerikaanse servers werden gehandhaafd. Dit verdrag kwam na een rechtszaak echter op losse schroeven te staan, waardoor er nu hard wordt gewerkt aan een nieuwe versie.

Microsoft’s plannen voor een Europees datacentrum kunnen de onderhandelingen in Europa wel eens ondermijnen. Het initiatief zou immers een reden bieden voor Europese onderhandelaars om niet te snel in zee te gaan met een overeenkomst,