Smartwatch bedacht door Disney ziet welke voorwerpen je precies aanraakt

Disney EM Sense

Disney heeft samen met onderzoekers aan de Carnegie Mellon-universiteit een smartwatch gemaakt, die kan zien wanneer de drager iets aanraakt. Op deze manier kan de smartwatch ook elektronica identificeren, zoals laptops en smartphones. En dat zonder dat er een NFC-chip in de objecten zit.

De smartwatch staat bekend als de EM-Sense, en maakt gebruik van elektromagnetische signalen van het lichaam om te zien wanneer je een object aanraakt. Omdat de signalen van je lichaam worden gebruikt, hoeft het object in kwestie geen speciale hardware te bevatten om te worden gedetecteerd. Op het moment zou de smartwatch zo’n 95 procent van de tijd een aangeraakt voorwerp herkennen.

Het moet gezegd worden: waarschijnlijk duurt het nog wel even totdat de smartwatch in de winkels ligt. Hoewel er al video’s en afbeeldingen zijn die het aanraakhorloge laten zien, steekt er daarbij nog een vrij log apparaat uit. Daarbij is ook eigenlijk alleen de aanraaktechnologie nieuw: de smartwatch zelf is van Samsung, en stamt alweer uit 2013. Het lijkt er op dat de Disney-onderzoekers alleen nog maar de technologie hebben bedacht, die nu nog kleiner gemaakt moet worden voor het horloge.

De aanraaksensoren zouden wel een aantal handige toepassingen met zich meebrengen. Ziet het horloge dat je een deur aanraakt? Dan zou een taken-applicatie op de smartwatch je er aan kunnen herinneren om melk te halen in de supermarkt. Tik je een laptop aan? Dan zou het horloge automatisch de juiste account kunnen inloggen, zonder dat daar NFC voor nodig is.