Amerikaanse overheid vraagt meer persoonsdata van Facebook dan ooit

Facebook Photo Magic

Facebook publiceert twee keer per jaar een overzicht van de data die overheden, en voornamelijk de Amerikaanse overheid, opvragen. In het eerste halfjaar van 2015 heeft de Amerikaanse overheid 41.214 keer data opgevraagd bij de social media-gigant. Dat aantal is een record, nog nooit heeft de Amerikaanse overheid meer gegevens opgevraagd.

Via het portaal govtrequests.facebook.com laat Facebook per land zien hoeveel aanvragen voor persoonsinformatie er vanuit overheden worden gedaan. In Nederland werd er 113 keer in het eerste half jaar van 2015 aanvragen gedaan vanuit de overheid.

Daarnaast laat Facebook ook weten dat ze een toename zien van 112 procent in de content die ze moeten verbergen van overheden. Deze toename komt onder andere door de strenge inperking van internetvrijheid in India. Daar worden Facebook-berichten die kritisch zijn over religie of de overheid van India gecensureerd door Facebook.

Opvallend is dat Facebook in de Verenigde Staten vaker informatie vrijgeeft aan politie of andere overheidsinstanties dan in Nederland. In de VS ligt dit percentage op ongeveer 80 procent; in Nederland op 66 procent.

Op de speciale pagina van Facebook onderstreept het bedrijf dat dit de enige manier is waarop overheden informatie van het social media-netwerk kunnen krijgen. Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, waaruit bleek dat grote technologiebedrijven achterdeurtjes ingebouwd hadden voor de Amerikaanse overheid, blijft Facebook ontkennen hier ooit meegedaan aan te hebben.