GMail gaat gebruikers bewust maken onversleutelde e-mail

Google zet een nieuwe stap op het gebied van e-mailbeveiliging. Google’s e-maildienst is inmiddels al heel goed in het herkennen van bijvoorbeeld phissing-mail. De volgende stap is dat gebruikers een waarschuwing gaan krijgen als een mail die ze ontvangen niet via een beveiligde verbinding is verstuurd.

Het goede nieuws is dat steeds meer e-mail beveiligd. Volgens Google werd in december 2013 nog maar 1 op de 3 mails die niet afkomstig was van een GMail-gebruiker via een versleutelde verbinding verstuurd; inmiddels is dat bijna 2 op de 3.

Voor de duidelijkheid: het gaat hier enkel om het feit of de verbinding tussen de mailservers is beveiligd. Dit betekent niet dat het bericht zelf is versleuteld, zoals bijvoorbeeld bij PGP gebeurd.

GMail-beveiliging

Google is al langer bezig om vanuit zijn machtige positie het gebruik van zogenaamde TLS-verbindingen te stimuleren. Vorige zomer maakte het bedrijf dat websites die gebruik maken van https in plaats van http extra punten krijgen bij het bepalen van hun plek in de zoekresultaten.