Nederlandse warmtepil moet oververhitting hardlopers gaan voorkomen

Een digitale pil die de temperatuur van hardlopers meet tijdens het lopen en daardoor oververhitting (dat dodelijk kan zijn) kan helpen voorkomen. Maria Hopman, fysioloog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, ontwikkelde hem en komende zondag gaan tien hardlopers hem testen aan tijdens de Zevenheuvelenloop. Dat schrijft NRC vandaag.

Het idee van een zogenaamde warmtepil is niet nieuw. Er bestond bijvoorbeeld al de CorTemp-warmtepil, maar deze moest worden uitgelezen met een dure lezer terwijl iemand stilstond. Niet echt handig om de temperatuur te monitoren van hardlopers dus.

De warmtepil die Hopman nu gaat testen heeft ze bij Clemens Neervoort laten ontwikkelen, hij maakte eerder een chip voor automatische tijdmetingen die veel wordt gebruikt bij wedstrijden. Met de nieuwe pil is het mogelijk om temperatuur realtime uit te lezen en te versturen via Bluetooth.

De warmtepil heeft de grootte van een antibioticapil en moet 1 tot 3 uur voor het lopen worden ingeslikt. Hij maakt draadloos verbinding met een band die de hardloper om zijn middel draagt en die leest elke 20 seconden de temperatuur uit. De band maakt via Bluetooth verbinding met een smartphone. Uiteindelijk poept de loper de pil weer uit.

De pil moet uiteindelijk voor een paar euro op de markt komen, waardoor de techniek toegankelijk moet worden voor alle sporters. Hopman wil hem zelf vooral gebruiken om verder onderzoek te doen naar de temperatuurstijging in het lichaam van hardlopers.