Nieuwe Nest-thermostaat werkt beter samen met Nederlandse cv-ketels dankzij OpenTherm

Nest

Nest heeft een nieuwe versie van zijn slimme thermostaat aangekondigd die beter samenwerkt met de cv-ketels op de Europese markt. De thermostaat ondersteunt namelijk OpenTherm, een standaard die onder meer in Nederland wordt gebruikt voor het aansturen van cv-ketels. Dit systeem werd niet in de eerdere versies van de Nest ondersteund, omdat het in de VS (waar de Nest is ontwikkeld) niet wordt gebruikt.

Wat doet OpenTherm precies? Eigenlijk komt er op en neer dat er twee manieren zijn om een cv-ketel aan te sturen. Door hem helemaal aan en uit te zetten, of door hem modulair aan te sturen, waardoor je de verwarming eigenlijk half aan kan zetten. Daardoor kun je hem continu zacht aan laten, wat voor een aangenamer warmtegevoel zou zorgen en energiezuiniger zou zijn.

Modulaire aansturing van de cv-ketel werkt via OpenTherm. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er daarnaast ook nog modulaire ketels, die bij het opwarmen van het water rekening houden met de temperatuur van het water dat na een rondje door de radiatoren terugkomt in de ketel. Ook dit zorgt voor energiebesparing

Met de oude Nest werkte dat laatste wel, maar als je een cv-ketel had met OpenTherm-ondersteuning werd hij gewoon aangestuurd door hem helemaal aan of uit te zetten. Nest kreeg hier regelmatig kritiek op en er is veel discussie geweest of de Nest wel zo energiezuinig was zonder OpenTherm. Keiharde cijfers hierover zijn er nooit gekomen, maar desondanks heeft Nest besloten zijn nieuwste thermostaat dus aan te passen.

Door de ondersteuning kan de nieuwe Nest ook boilers voor warm kraanwater aansturen. Als je langere tijd van huis bent, wordt niet continu een boiler vol warm water opgewarmd. En net als bij de verwarming van je huis, volgt de thermostaat een slim schema voor de aansturing van de boiler.

Als je nu al een Nest hebt, heb je trouwens pech, want het is volgens het bedrijf niet mogelijk om de oude thermostaat via een software-update bij te werken met OpenTherm-ondersteuning. Er is ook geen omruilprogramma aangekondigd, waarmee bestaande klanten korting krijgen.

De nieuwe Nest Thermostat is verder gelijk aan de versie die 2,5 maand geleden in de VS werd aangekondigd. Dat betekent dat hij een groter display heeft en over betere bewegingssensoren beschikt. Hij kost 249 euro en is per direct te bestellen