Anonymous identificeert onschuldige personen als IS-leden

Sinds het hackerscollectief vorige week de oorlog verklaarde aan IS in navolging van de terroristische aanslagen in Parijs heeft Anonymous als meerdere ‘IS-leden’ bekendgemaakt via onder andere Twitter. Maar na nader onderzoek van verschillende media en het hackerscollectief zelf blijken onschuldige mensen als IS-leden te zijn geïdentificeerd.

Anonymous is al langere tijd bezig om bijvoorbeeld Twitter-accounts van IS-leden en -aanhangers offline te halen. Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo in januari van dit jaar heeft de hackersgroep naar eigen zeggen ruim 5.500 accounts offline gehaald.

Maar niet al het werk dat het hackerscollectief verzet is zo onschuldig als Twitter-accounts reporteren bij de social media-dienst: Twitter-gebruiker JhonJoe biedt zijn excuses aan nadat hij de naam een onschuldige burger had gepubliceerd als IS-lid.

Dit is niet de eerste keer dat leden van Anonymous namen publiceren van onschuldige personen, de organisatie publiceerde eerder al namen van personen die vermoedelijk lid zouden zijn van de racistische organisatie de Ku Klux Klan. Later bleek dat de lijst van Anonymous niet betrouwbaar was en vol met personen stond die niets te maken hadden met de organisatie. Hetzelfde gebeurde tijdens de ophef over de moord op Michael Brown in Ferguson, daar gaf de hackersgroep de naam vrij van een verkeerde agent. Deze agent werd gedwongen om met zijn familie onder te duiken vanwege alle bedreigingen.

Eén van de Anonymous-leden die claimt achter de Twitter-account ‘Operation Paris‘ te zitten vertelt tegenover de BBC dat de groep hun best doet om informatie te verifiëren. “We zijn bezig met effectieve verificatie van informatie en we zijn er zeker van dat de informatie klopt voordat we besluiten mensen aan te vallen.” De hackorganisatie krijgt ook veel commentaar van andere hackers. Zo laat bekende hacker ‘The Jester’ weten teleurgesteld te zijn in de organisatie: “Het is weer duidelijk dat Anonymous simpelweg achter het grote nieuws aan loopt.”