Google kan op afstand wachtwoorden van Android-telefoons wijzigen

Google mag en kan, alleen met een speciaal bevel, op afstand de beveiligingscode van onversleutelde telefoons veranderen. Dit bevel kan bijvoorbeeld door politie-eenheden worden ingezet als ze de inhoud van een telefoon willen doorzoeken die is beveiligd met een code. Ook de informatie op een iPhone mag met een speciaal bevel worden gehackt door Apple.

Het hacken van deze informatie kan alleen als de telefoon de optie ‘versleuteling’ uit heeft staan. Google en Apple hebben daarom nu in hun nieuwe updates de versleuteling van toestellen standaard aan staan. Volgens Tweakers staat dit in een rapport van de Amerikaanse officier van justitie.

De Amerikaanse officier van justitie is het hier echter niet mee eens omdat het een veilige haven voor criminelen zou creëren. Ze doen daarom een wetsvoorstel dat bepaalt dat elke in Yew York verkochte smartphone ontsleuteld moet kunnen worden.

Waar Google op afstand de code, wanneer versleuteling uit staat, kan veranderen is het proces van iPhones iets ingewikkelder. iPhones moeten worden opgestuurd naar Apple met een harde schijf waar de informatie van de telefoon wordt opgezet. Met de standaardversleuteling van iOS 8 zou dit betekenen dat de data alleen gehackt kan worden wanneer er een persoonlijke toegangscode wordt ingevoerd. Hoe het bijvoorbeeld met de BlackBerry 10 of Windows Phone zit, staat niet in het document beschreven aldus Tweakers.