We kijken opgeteld zo’n 7 weken per jaar naar onze smartphone of tablet

Dat we steeds meer schermtijd doorbrengen met displays van klein en groot formaat mag geen verrassing zijn. Hoeveel tijd dat echter op jaarbasis is, kan wel tamelijk schokkend zijn. Recent onderzoek toont aan dat we gemiddeld zo’n 7 weken per jaar naar onze smartphone of tablet staren. Zeven (!) weken.

Recent onderzoek van TNS Sydney toont aan dat mensen tussen de 16 en 30 jaar gemiddeld zo’n 3,2 uur per dag doorbrengen met het kijken naar het scherm van hun smartphone of tablet. Dat betekent dat men zo’n 49 dagen of 7 weken van een jaar daar mee weet te vullen. Gemiddeld keken de deelnemers aan het onderzoek zo’n 150 keer per dag op hun mobiele apparaat.

“We hebben onszelf afgeleerd om ooit nog even in verveling te zijn, ons te omringen met stilte. We vullen zelfs de micro-minuten die we hebben met het kijken van video’s of het lezen van grappige verhalen”, aldus Alistair Leathwood, directeur van TNS Sydney.

Apps

Uit het onderzoek bleek verder dat mensen gemiddeld zo’n 60 tot 70 apps op hun smartphones of tablets geinstalleerd hebben staan, maar slechts 10 procent van deze apps regelmatig gebruikt. De meeste deelnemers gebruiken hun smartphone of tablet voornamelijk om social media bij te lezen of video’s te kijken.

Helaas maakt het onderzoek geen verschil tussen iOS, Android en Windows-gebruikers, dus is er geen verband te leggen tussen besturingssysteem en interactie.