Eneco gaat elektrische auto’s via app sneller en goedkoper opladen

Eneco wil ervoor zorgen dat we elektrische auto’s slimmer en duurzamer opladen. Je laadpaal kiest straks automatisch voor een duurzame energiebron die op dat moment veel beschikbaar is, zodat je ook kosten kunt besparen.

De startup heet Jedlix en wil je alle handelingen achter het kiezen van een duurzame, goedkope energiebron uit handen nemen. Je kunt je auto namelijk nog steeds opladen bij een laadpaal. Deze paal wordt dankzij Jedlix echter op een andere manier voorzien van energie, want dankzij de startup kun je er via een app voor zorgen dat je duurzamer op kunt laden.

Heb je een elektrische auto, dan geef je in de app aan wanneer jij je auto het vaakst oplaadt. Kom je bijvoorbeeld altijd om vijf uur thuis en vertrek je om half uur ’s ochtends, dan is dat het venster waarbinnen jouw auto volledig bijgeladen moet zijn. In dit geval zal Eneco bijvoorbeeld voor windenergie kiezen, omdat deze duurzame bron ’s nachts veel beschikbaar is en dus ook goedkoper is. Zo zou je als Tesla-rijder per laadbeurt ongeveer een euro kunnen besparen.

Jedlix lanceert zijn SlimLaden-app in januari 2016 voor iOS en Android. Deze zal alleen door Eneco-klanten te gebruiken zijn. Zij hoeven hiervoor verder niets te betalen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat andere energieleveranciers uit Europa of de rest van de wereld de techniek overnemen.