Ja, je baas mag je via WhatsApp ontslaan

Netjes is het misschien niet, maar het is in Nederland wel toegestaan: je baas mag met een WhatsAppje laten weten dat je bent ontslagen. Dat blijkt volgens BNR uit een rechtszaak die eerder dit jaar heeft plaatsgevonden, die valt onder de nieuwe Wet Werk en Zekerheid.

De kwestie kwam voor het eerst voorbij in een Amsterdamse rechtszaak. Daarbij stelde de werknemer dat hij van zijn ontslag via de post geïnformeerd moest worden, maar de rechter was het daar niet mee eens. Jurist Pascal Besseling van DES vertelt het volgende aan BNR:

In dit geval was er een discussie tussen werknemer en werkgever naar aanleiding van een ziekmelding. Die discussie werd op enig moment via Whatsapp gevoerd. En in dat gesprek liet de werkgever weten dat hij de tijdelijke arbeidsovereenkomst niet ging voortzetten.

Dat betekent overigens niet dat een ontslag via WhatsApp altijd bindend is. Bij de Amsterdamse zaak had de werknemer op het bericht gereageerd, wat volgens de rechter bewees dat hij het ontslag had meegekregen.

Een werkgever moet dus wel kunnen aangeven dat een ontslagbericht is gelezen. Daarvoor zijn de beruchte blauwe vinkjes lang niet altijd genoeg, aldus Besselink. Het vinkje geeft immers niet aan wie het bericht heeft gelezen. Alleen een schriftelijke reactie kan dat aantonen. Negeer je het ontslag van je baas? Dan zal hij misschien wel op zoek moeten naar een andere manier om dit door te geven.