Google geeft uitgebreide uitleg over waarom hun zelfrijdende auto recent aangehouden werd

Google Firefly zelfrijdende auto

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: vorige maand werd Googles zelfrijdende auto aangehouden en gestopt door een politieagent. Hoewel de bestuurder, of eigenlijk de passagier ervan afkwam met een waarschuwing vroegen diverse media zich hardop af wat er gebeurt zou kunnen zijn. Google reageerde kort op het incident maar doet nu meer informatie uit de doeken over het voorval.

Dat de zelfrijdende auto van Google werd aangehouden omdat hij te langzaam reed, wisten we al. Oorspronkelijk zei de woordvoerder van Google dat dit kwam omdat het Amerikaanse bedrijf niet de indruk wilde wekken dat het om een gevaarlijk voertuig ging dat tussen het verkeer doorschoot.

Zelfrijdende auto van Google aangehouden

De zelfrijdende auto van Google wordt aangehouden in Californië

Maar dat is niet de enige reden laat het bedrijf weten: “Ten eerste, langzamere snelheden zorgen ervoor dat het ontwikkelproces makkelijker wordt. Een simpeler voertuig zorgt ervoor dat wij ons kunnen focussen op de dingen die we graag willen leren, zoals de plekken waar we onze sensoren moeten integreren of de studie van de zelfrijdende software.

In het rapport komen ook andere redenen naar voren: “Ten tweede, we geven een hoop om de benaderbaarheid van het voertuig; langzamere snelheden zijn over het algemeen veiliger (de kinetische energie van een voertuig dat 35 mijl per uur rijdt is twee keer zo groot dan van een voertuig dat 25 mijl per uur rijdt) en het helpt de voertuigen om zich thuis te voelen in straten van de buurt.”

Daarnaast liet het Amerikaanse bedrijf ook weten dat Googles zelfrijdende auto’s over een zogenaamde sirene-database beschikken. Op deze manier kan de software bijvoorbeeld een politiesirene herkennen en zal het voertuig “conservatiever rijden totdat het een beter idee heeft van waar de sirenes vandaan komen.” Ook zitten er sensoren op het voertuig die het makkelijk maken om flitsende lichten te ontdekken. Op deze manier kan Googles auto zichzelf aan de kant van de weg zetten als er een politie- of brandweerwagen voorbij komt. Hij hervat zijn weg als alles weer veilig is.