Nederlandse privacyorganisaties dwingen Facebook te stoppen met dataopslag Europeanen in de VS

Een groep Nederlandse privacyorganisaties, waaronder Bits of Freedom en Privacy First, dwingt Facebook om te stoppen met het opslaan van de data van Europese gebruikers in de VS. Het bedrijf krijgt daar nog een maand de tijd voor en anders starten ze een rechtszaak, zo schrijven juristen namens de organisaties in een brief. Het gaat hierbij niet alleen om Facebook zelf, maar ook om diensten als Instagram en WhatsApp, die in handen zijn van het bedrijf.

In oktober deed het Europese Hof van Justitie uitspraak in een zaak over de opslag van data van Europeanen op servers in de VS. Dit werd toen verboden, omdat de privacy van Europeanen niet zou zijn gewaarborgd. Desondanks slaan technologiebedrijven nog massaal data van Europese gebruikers op op servers in de VS, waar inlichtingendiensten relatief makkelijk toegang tot kunnen krijgen. Dit gaat niet alleen om Facebook, maar bijvoorbeeld ook om Apple en Google.

De juristen eisen nu dat de dataopslag in de VS wordt beëindigd, totdat er betere privacy-afspraken zijn gemaakt met de Amerikanen. Dat zou moeten gebeuren in een nieuwe versie van het zogeheten ‘Safe Harbor’-verdrag. De vorige versie daarvan werd vernietigd door het Europese Hof, omdat de privacy van Europeanen onvoldoende werd beschermd.

Otto Volgenant, één van drie ondertekenaars van de brief, zegt tegen de NOS:

We vinden dat Facebook zijn gewicht in de strijd moet gooien om de Amerikaanse overheid een oplossing te laten zoeken.

Facebook heeft nog niet gereageerd op de brief.