Netflix gaat beeldkwaliteit verhogen door elke film of serie anders te encoderen

Netfix wil mensen een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit bieden bij een zo laag mogelijke bitrate. Mede vanwege de enorme hoeveelheden video’s die het bedrijf streamt, loont het om te blijven sleutelen aan de encodering die hiervoor zorgt. Netflix heeft de volgende stap daarin officieel aangekondigd: het optimaliseren van de encodering per titel.

In een interview dat Dirk en ik dit najaar met Neil Hunt, de CPO van Netflix, hadden, legde hij dit idee al uit:

We kijken nu of we verschillende encoding-recepten kunnen gebruiken voor verschillende soorten content. Iets waar mijn team achter is gekomen, is dat animatie-content minder kleuren heeft die gecomprimeerd hoeven te worden. Dus we hebben een apart recept voor ‘simpele’ content.

Daardoor kunnen we een hoge resolutie behouden met een lage bitrate. Met de meeste content zien we dat we een lagere bitrate kunnen aanbieden, terwijl de beeldkwaliteit hoger ligt. Hierdoor kunnen we aan klanten met een databundel of beperkte bandbreedte toch betere kwaliteit gaan leveren en besparen we ook data voor de internetaanbieders.

Netflix

Hoe dat precies in zijn werk gaat, legt Netflix uit in een uitgebreid artikel op een technologieblog. Hierin komt naar voren dat bij sommige content een winst van 20 procent te halen is, wat wil zeggen dat een HD-video vroeger altijd een bitrate van 5800 kb/s had, maar het nu bij sommige titels mogelijk is dezelfde beeldkwaliteit te bieden met een bitrate van 4640 kb/s.

Hierdoor kunnen mensen met een beperkte bandbreedte video’s in een hogere kwaliteit gaan kijken en worden netwerken minder belast. Tegelijkertijd gaat hierdoor de beeldkwaliteit van sommige titels juist bewust omhoog. Hiervan noemt Netflix de actieserie Daredevil als voorbeeld.

Als gebruiker hoef je verder niets te doen en zul je het ook niet direct merken, maar uiteindelijk wordt je Netflix-beleving onbewust een beetje beter van deze vernieuwing.