Deze microscoop past in je portemonnee

uPeek

Altijd al een microscoop willen hebben die je gemakkelijk overal mee naartoe neemt? De makers van µPeek hebben de onderdelen voor een bescheiden microscoop zo klein weten te krijgen, dat het geheel niet groter is dan een pinpas. Door deze zoomlens aan je telefoon te bevestigen, kun je beelden vastleggen die tot 320 keer worden uitvergroot.

Het is een beetje valsspelen: de makers zeggen dat de µPeek klein genoeg is om in je portemonnee te stoppen, maar dit is volledig te danken aan je smartphone. Je gebruikt namelijk de camera van de telefoon om je onderwerp te zien en de LED-flitser om alles goed te verlichten. De rest is weinig meer dan een verzameling lenzen en een manier om een preparaat onder je telefoon te bevestigen.

Het gebruik van een smartphone zorgt ervoor dat de microscoop wel erg ver kan inzoomen. Eén van de lenzen kan bijvoorbeeld maar 40 keer zoomen, maar dit wordt door de digitale zoomfunctie verhoogd naar 320 keer.

Je kunt de µPeek bestellen door op Kickstarter minstens 110 euro in het project te steken. Daar heb je nog tot en met 9 januari de tijd voor. De makers zijn al hard op weg om hun streefdoel te halen, dus het zit er dik in dat het project voor die tijd zal slagen.