Onderzoekers creëren extreem sterk en lichtgewicht metaal

Onderzoekers hebben een speciaal soort metaal ontwikkeld dat extreem sterk en tegelijkertijd extreem licht is. Het team onderzoekers van het UCLA Henry Samueli School of Engineering and Applied Science laat dit weten in een wetenschappelijk artikel dat is gepubliceerd in Nature.

De onderzoekers denken het nieuwe metaal te kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld vliegtuigen, ruimteschepen en auto’s. Doordat het metaal zo licht is, kan het brandstofverbruik drastisch verminderd worden. Daar kunnen ook onderdelen in mobiele elektronica en biomedische apparaten vervangen en verbeterd worden.

Het nieuwe materiaal is een samenstelling tussen 14 procent keramische nanodeeltjes en 86 procent magnesium. Het team vond een manier om de nanodeeltjes te verspreiden en stabiliseren in het gesmolten metaal. Daarnaast ontwikkelden ze een schaalbare productiemethode die de weg vrij kan maken voor het ontwikkelen van meer lichtgewicht metalen.

Xiaochun Li, een van de onderzoekers aan de UCLA laat weten:

Het was voorspelt dat nanodeeltjes de sterkte van metalen konden verbeteren zonder de ‘kneedbaarheid’ te veranderen van specifieke lichte metalen als magnesium, maar geen enkel groep kreeg het eerder voor elkaar om keramische nanodeeltjes en gesmolten metaal te mengen.

Door de nieuwe methode, waarbij verschillende soorten metaal gelijkmatig voorzien worden van nanodeeltjes, verbeteren de prestaties van het metaal enorm. Zo zijn de metalen sterker, zijn ze bestand tegen hogere temperaturen en zijn ze duurzamer.