Het internet: Dit voorspelde Bill Gates twintig jaar geleden

In 1996 schreef Microsoft-oprichter Bill Gates een essay genaamd ‘Content is King’, waarin hij bepaalde voorspellingen deed over de ontwikkeling van het internet. Hoewel niet al zijn voorspellingen uit zijn gekomen, heeft hij drie aspecten goed voorspeld. Zo blijkt als we het essay er twintig jaar later weer bijpakken.

Zijn eerste juiste voorspelling was dat content gemaakt voor het web even groot zou worden als dat voor TV. Hoewel dat op dit momenteel nog niet waar is, is er wel een trend die erop wijst dat dat moment niet lang op zich laat wachten. “Content is waarmee ik verwacht dat er een hoop geld verdiend gaat worden op het internet, net zoals in de TV-wereld,” aldus Gates.

Ook voorspelde Gates goed dat door gebruikers gegenereerde content een grote rol zou gaan spelen op het moderne internet. Websites als Facebook, YouTube en Reddit beamen deze stelling. “Eén van de meest opwindende dingen aan het internet is dat iedereen met een PC en modem allerlei content kunnen publiceren.”

Gates zag ook de bui al hangen voor de papieren media: voor hem was duidelijk dat het internet de ideale plek is voor uitgevers. Hoewel Gates voorzichtig is met zijn uitspraken, heeft hij gelijk gekregen in de druk die het internet continu uitoefent op (de verdienmodellen) van traditionele bladeren en kranten. “Zelfs de toekomst van bepaalde papieren magazines gaat in het geding komen door het internet.”