‘Facebook liet Android-app crashen om te zien of gebruikers terug zouden komen’

Facebook Photo Magic

Facebook en controversiële gebruikerstesten lijken haast onafscheidelijk: in 2014 kwam de reputatie van het sociale netwerk in het geding toen bekend werd dat ze het humeur van gebruikers probeerden te beïnvloeden door het tijdlijnalgoritme aan te passen. Nu zou Facebook wederom over de schreef zijn gegaan: Android-gebruikers hadden te maken met een ‘kapotte’ app.

Het experiment was simpel: Facebook wilde erachter komen of Android-gebruikers de moeite zouden nemen om de mobiele website van het sociale media-platform te gebruiken, als hun app niet meer zou werken. Dat laat een medewerker van Facebook anoniem weten tegenover The Information. De reden van het experiment is volgens hem een angst dat ooit de Facebook-app verwijderd zou worden omdat Google met een eigen alternatief zou komen.

Het experiment was succesvol, Android-gebruikers bleken met hetzelfde gemak de mobiele website te gebruiken. Toch schiet het experiment bij veel mensen in het verkeerde keelgat: Facebook zou niet op deze manier mogen experimenteren met gebruikers.

Facebook presenteert zich als stabiel platform door onder andere de optie te bieden om jezelf veilig te melden bij natuurrampen, of meer recent, de terroristische aanslagen in Parijs. Dat staat haaks op het feit dat hetzelfde platform hun app uren onbenaderbaar maakt voor gebruikers om een bepaalde aanname te testen.