MediaSquare: zo wil Samsung smartphonegebruik in huis sociaal maken

Het was eventjes stil rond de Koreaanse Jinha Lee. Hij was jarenlang één van de sterren van het MIT-onderzoekslab, waar hij holograminterfaces maakte waarmee je informatie ‘echt’ kan aanraken. De onderzoeker is inmiddels werkzaam bij Samsung, waar hij inmiddels zijn eerste project heeft onthuld: MediaSquare. Hij wil er met deze software voor zorgen dat je gezellig met familie op de bank op elkaars smartphones kunt meekijken.

MediaSquare heeft geen ambitieus hologramscherm, maar gebruikt gewoon een televisie. Het idee is echter wel slim. Door de televisie een hub te maken die met alle smartphones verbindt, kan iedereen op de bank media op het grote scherm delen. Iedere smartphone heeft een eigen cursor, die op de tv rondbeweegt door de telefoon te kantelen. Met een druk op de knop deel je vervolgens foto’s, video’s en muziek die openstaan op het kleine scherm.

Smartphonemakers bieden al langer manieren om je scherm op de televisie te krijgen – zo heeft Google de Chromecast en Apple AirPlay voor Apple TV. MediaSquare is echter bedoeld als een sociale ervaring. Iedereen kan media delen. Anderen kunnen een hartje geven aan wat je deelt, waardoor je woonkamer verandert in een intiem sociaal netwerk.

Wanneer MediaSquare verschijnt? Dat moet nog blijken. De bovenstaande video was een voorproefje. Lee zegt namelijk nog hard aan het werk te zijn om meer ideeën in de software te verwerken.