Batterijen van bekende smartphones gemaakt door kinderhanden

De grondstoffen van de batterijen die in smartphones en laptops van bekende fabrikanten zitten, worden gewonnen door kinderen die soms slechts zeven jaar oud zijn. Dit laat Amnesty International weten in 71 pagina’s tellend rapport dat vandaag werd uitgebracht.

Volgens Amnesty International komt meer dan de helft van de wereldwijde kobalt, dat gebruikt wordt voor de productie van batterijen, ui Congo. In de kobaltmijnen daar werken meer dan duizenden minderjarigen en leven de kinderen in gevaarlijke omstandigheden, krijgen ze geen zorg en verdienen ze een minimaal loon.

De kobalt wordt gebruikt in batterijen die onder andere in telefoons en laptops van fabrikanten Apple, Samsung en Sony zitten. De bedrijven ontkennen directe betrokkenheid bij de kinderarbeid, waarschijnlijk door de complexiteit van de productieketen.

De grondstof wordt verkocht aan grote bedrijven die het daarna verwerken en weer doorverkopen, waarna het uiteindelijk in de batterijen komt, die bekende merken op hun beurt ook weer inkopen. Verschillende bedrijven hebben laten weten daarom een onderzoek te starten naar de kobalt die wordt gebruikt in de batterijen.

De regering van Congo laat weten het niet eens te zijn met de uitspraak van Amnesty. Volgens hen is de beschuldiging niet waar en is het slechts een trucje van andere kobaltproducerende landen zodat zij hun marktaandeel kunnen vergroten.