Amerikaans leger wil machines met hersenimplantaat besturen

DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse leger, werkt aan een speciaal soort implantaat voor soldaten. Dit implantaat moet ervoor zorgen dat soldaten rechtstreeks met een computer kunnen verbinden. De mogelijkheden hierbij zijn eindeloos: zo kan iemand bijvoorbeeld een robot besturen met zijn of haar gedachten.

Het implantaat is niet veel groter dat een suikerklontje en wordt in de hersenen aangebracht. Hersengolven worden door het apparaatje omgezet naar binaire code, waarmee apparatuur vervolgens draadloos kan worden bediend.

Denk maar niet dat het blijft bij het bedienen van robots met je gedachten: het leger wil op deze manier ook een directe connectie maken met soldaten. Zo moet het ooit mogelijk worden om audio en video rechtstreeks naar de hersenen te streamen, zodat een soldaat orders waar ook ter wereld goed kan ontvangen. De video’s zijn van een veel hogere resolutie dan de huidige 4K-standaard.

We vermoeden dat het nog wel even duurt totdat het implantaat bruikbaar is – en waarschijnlijk staan er nog een aantal spannende experimenten voor de boeg. Op het moment zijn er nog geen apparaten die zo’n rechtstreekse connectie met onze hersenen maken, waardoor het nog niet helemaal duidelijk is hoe het menselijk lichaam precies zal reageren.

Daarnaast zijn er natuurlijk ethische bezwaren. Als we ons zorgen maken over privacy bij onze browsedata, hoe boos zijn we dan als informatie in onze hersenen ooit op straat komt te liggen?