FIOD pakt criminelen op voor illegale handel en witwassen met bitcoins

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft gisteren tien mensen opgepakt die worden verdacht van witwassen via bitcoins. Er werden hierbij vijftien adressen doorzocht in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam, ‘s-Gravenhage en Putten. Daarbij werden niet alleen fysieke spullen in beslag genomen, maar er werd ook beslag gelegd op een aantal bitcoinaccounts.

De verdachten zouden namelijk geld hebben witgewassen door op het dark web illegale goederen te verkopen voor bitcoins, maar ook bitcoins hebben omgezet in ‘gewoon’ geld. De operatie was onderdeel van een groot internationaal onderzoek en er werd dan ook meegewerkt aan de actie door onder meer de VS, Australië, Litouwen en Marokko.

Het was het omzetten van bitcoins naar euro’s, dat er uiteindelijk voor zorgde dat de FIOD de verdachten op het spoor kwam, meldt het OM:

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van signalen van banken over het overschrijven van grote geldbedragen, waarbij steeds en direct na de ontvangst van een geldbedrag dit contant werd opgenomen.

Meer weten over zowel de bitcoin als het dark web? Dirk schreef er eerder een uitgebreide uitleg over de bitcoin en over het dark web.