Facebook bouwt nieuw datacenter in Ierland

Facebook heeft plannen om een nieuw datacenter in Ierland te gaan bouwen. Het datacenter wordt het tweede rekencentrum van Europa laat Facebook in een persbericht weten. Het andere datacenter van Facebook staat in het Zweedse Luleå, omdat het daar gekoeld kan worden met de koude buitenlucht.

Het nieuwe datacenter in Ierland wordt uitgerust met een aantal technische snufjes en moet volgens Facebook voor 100 procent draaien op duurzame energie van bijvoorbeeld windmolens. Daarbij introduceert Facebook de nieuwe ontwerpen van racks, servers en andere systemen die ze hebben ontwikkeld in het Open Compute Project. Dit project werd gestart om efficiëntere systemen voor datacentra te ontwerpen.

facebook-datacenter-ierland

Het datacenter moet gebouwd gaan worden in Clonee, net buiten Dublin. Of het nieuwe datacenter alleen informatie van Europeanen op gaat slaan is niet bekend. Meerdere bedrijven zijn hier naar aanleiding van het afwijzen van het Safe Harbour-verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa mee bezig. Als er namelijk geen overeenkomst komt, dan mogen Amerikaanse bedrijven geen data van gebruikers opslaan in de Verenigde Staten.