Deze robot verandert van kleur als een kameleon

Net als levende kameleons is deze robot in staat om zijn kleur aan te passen op zijn omgeving. De robot maakte hiervoor gebruik van kunstmatige intelligentie en… goud!

De robot is ontwikkeld door wetenschappers van de Wuhan Universiteit in China en is eigenlijk een 3D-geprint model dat bedekt is met verschillende displays. In hun wetenschappelijke artikel leggen de onderzoekers uit dat deze displays verschillende kleuren kunnen produceren door de interactie tussen miniscule structuren en elektrische velden.

Elk display bestaat namelijk uit miniscule gaten die een diameter van 50 nanometer hebben. In die gaatjes is goud aangebracht en daarna afgedekt met een speciale gel. Wanneer er daarna een bepaald licht op het goud valt onstaan er golven elektronen die uiteindelijk bepalen in hoeverre het display het licht absorbeert en in onze ogen een kleur toont.

Hoewel de kameleon-robot zich momenteel alleen nog kan aanpassen aan de kleuren blauw, groen en rood zien de wetenschappers vrij veel mogelijkheden. Een technisch geavanceerder detectiesysteem zou het mogelijk maken om het gehele kleurenpatroon te gebruiken. “Daarmee zou de mechanische kameleon volledig in zijn omgeving op kunnen gaan”, laat een van de onderzoekers weten.