Nature: ‘Wet van Moore loopt volgende maand af’

De Wet van Moore, die inhoudt dat het aantal transistors op chips iedere twee jaar verdubbelt, loopt binnenkort af. De industrie zal volgende maand erkennen dat de wet niet langer meer stand houdt. Dat schrijft het wetenschappelijke blad Nature.

De wet vierde vorig jaar zijn 50ste verjaardag en hield tot nu toe altijd stand: de transistors werden steeds kleiner en daarmee ook de chips, terwijl de rekenkracht toeneemt. Chipfabrikanten zagen de Wet van Moore als een uitdaging om de capaciteit hun chips  inderdaad elke twee jaar te verdubbelen, iets wat bekend staat als More Moore. In de jaarlijkse publicatie van de International Technology Roadmap for Semiconductors (ITRS), houdt de industrie nauwkeurig bij hoe de vorderingen lopen.

Door het steeds kleiner worden van die transistors, wordt het steeds moeilijker om de hitte te geleiden. Daarnaast wordt het ook steeds duurder om zoveel kleine transistors in een compacte chip te stoppen. Nature schrijft dat de industrie dus volgende maand zal erkennen dat het ze niet meer lukt om aan de Wet van Moore te voldoen, doordat in de ITRS niet meer omschreven wordt hoe de chips nóg compacter kunnen worden gemaakt.