Instagram ondersteunt voortaan tweestapsverificatie

Sociaal fotonetwerk Instagram is voortaan een klein beetje veiliger, dankzij de toevoeging van tweestapsverificatie. Gebruikers die de functie inschakelen, moeten een sms-code invoeren om in te loggen in de foto-app. Omdat een account is gekoppeld aan je eigen telefoonnummer kunnen hackers deze codes niet zomaar toegestuurd krijgen.

Instagram bewijst: steeds meer grote websites en diensten voegen ondersteuning toe voor de tweestapsbeveiliging. Het is een slimme manier om hackers die je wachtwoord hebben tegen te gaan, omdat de account is gekoppeld aan een persoonsgebonden apparaat. Tweestapsverificatie bestaat al vrij lang, maar in de afgelopen jaren is het langzaam de norm geworden. Instagram werd voorgegaan door bijvoorbeeld Twitter, iCloud en uiteraard Google en Facebook.

De tweestapsverificatie van Instagram gebruikt de gebruikelijke sms-codes, maar dat was niet altijd het idee. Volgens TechCrunch experimenteerde Instagram vorig jaar met alternatieve tweestapsverificatie, waarbij gebruikers resetcodes kregen die ze ergens moesten opschrijven. Daar is uiteindelijk niet voor gekozen.

Het kan overigens even duren totdat je tweestapsverificatie op Instagram ook zelf mag gebruiken. Facebook stelt de nieuwe veiligheidsfunctie langzaam beschikbaar, zodat gebruikers er geleidelijk toegang toe krijgen. Zo kan het bedrijf de functie ook langzaam breder ondersteunen en hoeven ze niet in één keer miljoenen mensen te ondersteunen.