ING: ‘Technologie gaat voor grote verandering in de bouw zorgen’

De snelle technologische innovatie en robotisering raakt alle sectoren. Daar worden regelmatig voorspellingen over gedaan. Op dit moment is er bijvoorbeeld veel aandacht voor wat er in de financiële sector gebeurt, door de snelle opkomst van fintech-startups. Maar waar je misschien niet meteen aan denkt is een sector als de bouw, ook daar gaat de komende tijd veel veranderen, voorspelt het Economisch Bureau van ING in een rapport.

Volgens de bank liggen er enorm veel kansen om de bouw efficiënter te maken met technologie:

Technologie verandert de wereld steeds sneller. De bouwsector blijft echter nog achter. Zo steeg de arbeidsproductiviteit de afgelopen decennia in de bouw nauwelijks en de sector werd daardoor relatief steeds duurder in vergelijking met andere sectoren.

Volgens de bank kan veel handwerk de komende tijd vervangen worden door robots, die worden nu nog nauwelijks gebruikt in de bouw. Zeker doordat steeds meer prefab-onderdelen worden gebouwd. En technologie, zoals 3D-printing, maakt het daarnaast makkelijk om producten aan te passen aan de specifieke wensen van de klant.

Aan de andere kant ziet de ING de markt transparanter worden door wat zij noemen “de Ubers van de bouw”: nieuwe diensten die vraag en aanbod bij elkaar brengen met meer transparantie op het gebied van prijs en kwaliteit. Zeker in de markt voor consumenten zorgt dit op dit moment al voor een belangrijke verandering. ING verwacht dat er de komende tijd meer nieuwe partijen de bouwmarkt (nee, daarmee bedoel ik niet de Praxis) zullen gaan betreden.

De ING adviseert de bouwindustrie om in te spelen om de veranderingen te kiezen voor open innovatie en het aanpassen van het business model, maar ook vooral door te profiteren van zogenaamde game changers:

Nieuwe toetreders kunnen niet alles zelf. Ontwikkelaars van nieuwe producten (game changers) hebben soms ook capaciteit van buiten nodig om hun groei te realiseren. Help ze hierbij. Autofabrikant Tesla is bijvoorbeeld van plan accu’s te leveren voor woningen. Installateurs kunnen deze plaatsen.